Onnistunut ilmalämpöpumpun asennus ja laitteen sijoittelu vaikuttavat ilmalämpöpumpun tehokkaaseen toimintaan. Asennus tulee aina jättää ammattilaisten tehtäväksi, sillä se vaatii erikoisosaamista. Siihen liittyviä sähkötöitä saa tehdä vain Turvatekniikan keskuksen rekisteröimät sähköurakoitsijat. Ilmalämpöpumpun asennus pitää sisällään yksiköiden sijoittelun, kondenssivaaran välttämisen ja laitteen käyttöönoton.

Sijoittelulla on suuri merkitys ilmalämpöpumpun tuottamaan hyötyyn. Sisäyksikkö tulisi sijoittaa paikkaan, josta puhallusilma pystyy liikkumaan mahdollisimman esteettä. Monissa taloissa sisäyksikön luonnollisin sijoituspaikka löytyy eteisaulasta, tuulikaapista.

Paikkaa pohdittaessa kannattaa huomioida myös mahdollinen takka tai uuni. Ilmalämpöpumpun ilmavirta pystyy levittämään takan lämmön tehokkaasti koko asuintilaan, jolloin lämmityskustannuksiin saadaan lisää säästöjä.

Ulkoyksikkö pyritään yleensä asentamaan mahdollisimman lähelle sisäyksikköä. Sen sijaintia suunniteltaessa kannattaa välttää makuuhuoneen seinää. Vaikka nykyaikaiset ilmalämpöpumput ovat hiljaisia, kuuluu niistä kuitenkin pientä hurinaa, joka saattaa häiritä herkkäunisia.

Ilmansuunnalla ei ole suurta merkitystä ulkoyksikön sijaintiin. Talvisaikaan sekä etelän että pohjoisen puolen reunustoilla lämpötila on sama, tosin kesäaikaan olisi hyvä, mikäli ilmalämpöpumppu sijaitsisi varjossa.

Ilmalämpöpumpun saa asennettua sekä vanhaan että uuteen rakennukseen. Asennus saadaan tehdyksi yleensä yhden työpäivän aikana.

Tutustu tarkemmin ilmalämpöpumpun asennukseen tästä.

Kuvia asennuksista.